fbpx
€50 gratis weddenschap

Verdeling TV-gelden Eredivisie 2024 - 2025

Bekijk hier het overzicht hoeveel de Eredivisieclubs over het seizoen 2024/2025 ontvangen uit de TV-gelden pot. De ranglijst wordt opgemaakt op basis van de prestaties van de clubs van de afgelopen 10 seizoenen, waarbij de recentste seizoen het zwaarst meetellen. De verdeling van de televisiegelden in Nederland is een van de meest scheve van alle Europese competities.

#

Club

Bedrag

1

PSV

14,2 miljoen

2

Ajax

12,8 miljoen

3

Feyenoord

11,4 miljoen

4

AZ

10,0 miljoen

5

FC Utrecht

8,8 miljoen

6

FC Twente

7,6 miljoen

7

sc Heerenveen

6,5 miljoen

8

Sparta Rotterdam

5,3 miljoen

9

Heracles Almelo

4,5 miljoen

10

FC Groningen

4,1 miljoen

11

NEC

3,8 miljoen

12

Fortuna Sittard

3,5 miljoen

13

PEC Zwolle

3,2 miljoen

14

Willem II

3,1 miljoen

15

RKC Waalwijk

2,9 miljoen

16

Go Ahead Eagles

2,8 miljoen

17

Almere City

2,8 miljoen

18

NAC Breda

2,7 miljoen

De tv-gelden ranglijst wordt opgemaakt op basis van de prestaties van de clubs van de afgelopen 10 seizoenen. De eerste plaats is goed voor 18 punten, de nummer twee krijgt 17 punten, en zo verder tot 1 punt voor de nummer 18. Het meest recente seizoen telt het zwaarst mee (factor 10), het seizoen daarvoor telt voor 9x mee, etcetera. 

De Eredivisie kent de meest scheve verdeling van Europa

De huidige nummer 1 PSV ontvangt 14,2 miljoen euro uit de tv-gelden verdeling, dat is meer dan vijf keer zoveel als de nummer laatst NAC Breda (2,7 miljoen). Dit zorgt ervoor dat in Nederland de verdeling van de tv-gelden tot een van de meest oneerlijke/ongelijke verdelingen van Europa behoort. Van de top-15 competities in Europa heeft de Eredivisie de meest scheve verdeling. Vergeleken met vorig seizoen is de verdeling nog schever geworden, aangezien het relatieve verschil tussen de top en de onderkant nog groter is geworden.

Degradatie Vitesse heeft grote invloed

De verrassende degradatie van Vitesse heeft een grote invloed op de tv-gelden ranglijst van 2024/2025. Vitesse stond vorig seizoen nog op een 6e plaats in de mediagelden verdeling. Door de degradatie zijn alle clubs die onder Vitesse stonden dus een plaatsje opgeschoven, wat voor grote plussen zorgt bij deze clubs. Zo stijgt FC Twente van de 8e naar de 6e plaats, wat zorgt voor een stijging van 3.5 miljoen euro.

Voor Vitesse zijn de druiven erg zuur. Waar ze vorig seizoen nog bijna 6 miljoen euro kregen, gaat dat komend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie terug naar 1.8 miljoen euro.

Terugkeer FC Groningen

FC Groningen keert na 1 seizoen afwezigheid terug in de Eredivisie en daar zullen de clubs in het rechterrijtje van deze tv-ranglijst niet erg blij mee zijn. FC Groningen keert meteen terug op de 10e positie van de stand. Aangezien laagvliegers FC Volendam en Excelsior zijn gedegradeerd, zijn veel clubs een plaatsje naar beneden zijn gezakt. 

Stabiliteit is key voor Heerenveen

Heerenveen staat op de 7e positie in deze tv-gelden verdeling, goed voor 6.5 miljoen euro. Dit lijkt opmerkelijk, aangezien de Friezen de afgelopen seizoenen niet erg boven verwachting hebben gepresteerd. Over de afgelopen 10 seizoenen eindigde Heerenveen 1x als 7e, 3x als 8e, 1x als 9e, 1x als 10e, 2x als 11e en 2x als 12e. 

Toch zorgt deze relatieve stabiliteit ervoor dat Heerenveen in totaal op een 7e positie uitkomt, terwijl ze de afgelopen 10 seizoen slechts één keer als 7e in de Eredivisie eindigden.

BetFans
Logo
Leeftijd_controle
Welkom bij BetFans.nl
Wat is je leeftijd?
Bonussen en promoties zijn alleen beschikbaar voor 24+. De leeftijd dient naar waarheid te worden ingevuld. Door je leeftijd aan te geven stem je ook in met onze algemene voorwaarden en cookiebeleid. Bij het betreden van de website bevestig je ook dat je niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen.
P